Liturgische schikking en uitleg veertig dagentijd.

Gepubliceerd door Anne op

Het thema van de veertigdagen tijd is  ‘Ga mee !, samen getuigen van geloof, hoop en liefde’.

25 februari 2024: De basis is een bolvorm die symbool staat voor het leven op aarde. In het begin is de bol nog donkerbruin, maar zal steeds groener worden. Het licht dringt door.
Vandaag is de bijbeltekst: Jeremia 18: 16… jullie zijn in mijn handen als klei in de handen van de pottenbakker. Volhouden en niet opgeven om het goede te doen. Rond de bol is een krans van hederablad wat symbool staat voor trouw. De bol wordt al iets groener en is geplaatst op een terracotta pot, symbool voor de pottenbakker.

3 maart 2024: In Jeremia 26 vers 3 staat ‘misschien zullen ze luisteren en met hun kwalijke praktijken breken’. Ogen om te zien, oren om te luisteren, ….maar er wordt niet gezien en er wordt niet geluisterd.
De paarse bloemen van de primula symboliseren de donkere ogen waar het licht niet in weerkaatst. Jonge uitlopende takjes reiken naar de hemel.

10 maart 2024: Het liturgische bloemstuk wordt al lichter van kleur, we komen dichter bij Pasen.
In Jeremia 29 vers 11 staat: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven’. In de schikking staan de takken van de conifeer in een V-vorm, het teken van vrede. De tulp symboliseert het gebed.

13 maart Biddag: In Prediker 3 vers 2 staat: ‘er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven, een tijd om te planten en een tijd om te rooien’. De bol is weer een beetje groener. De tulp staat symbool voor het gebed. De drie tulpen samen symboliseren de omarming van de aarde vanuit gebed.

17 maart 2024: In Jeremia 32 vers 7 staat ‘… omdat jij het recht hebt om als losser op te treden’.
Aan de bol is nu ook gras toegevoegd wat een verwijzing is naar het land. In de bol staan driekleurige viooltjes, symbool voor de aanwezigheid van God, hoe weinig zichtbaar God ook lijkt te zijn.
In het midden staat een blad van een sanseveria als teken voor de rechtvaardige.

24 maart 2024 Palmpasen: In Jeremia 5 vers 1 staat: ‘…kijk om je heen….of er iemand is die rechtvaardig handelt, die naar eerlijkheid streeft’. In plaats van het broodhaantje is nu de bol op de stok geplaatst.
De palmpasenstok symboliseert op deze manier het kruis dat gedragen wordt om de aarde te redden.
Er onder hangen 30 gedroogde abrikozen die staan voor de 30 zilverlingen, die het verraad symboliseren. 12 doppinda’s symboliseren de 12 apostelen. En buxus in de pot staat symbool voor Palmpasen.

29 maart 2024 Goede Vrijdag: In klaagliederen 3 vers 8: staat  ook al schreeuw en huil ik uit alle macht, Hij wil niet naar mijn gebeden luisteren. Deze lezing gaat over het zien van diepe ellende, duisternis.
Het maakt wanhopig. Is er nog hoop op deze dag waarop alles zwart is geworden?
Schuin op de bol ligt een houten kruis. Het staat symbool voor de kruisiging.

PASEN: In Johannes 20 vers 1 staat: ‘vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was…’. Vanuit de bol stroomt het nieuwe leven, allemaal voorjaarsbloemen en bloeiende ranken, tulpen, jasmijn, hedera en daslook vormen samen een levensader.

Een stroom van licht
verdrijft het duister.
Kleurrijke
geurende lente.

Categorieën: Uncategorized